.

Banner

2015/05/25

goodbye ask

Monesti olen sen tehnyt. Monesti olen sen sitten palauttanut. Kyse otsikostakin päätellen on siis Ask.fm-palvelusta. Se uusi formspring. Se uusi facebook. Se mielipahan ja egon pönkittämisen paratiisi. Se säälin kerjäämisen suosituin sivusto. Se maailma, jossa tykkäykset määräävät sosiaalisen statuksesi ja voivat näin nostaa sinut ylempään luokkaan. Se missä voi kuluttaa oikeata rahaa tyhjään. Se on ASK.

DSC_0161

Itsehän olen veivannut palvelussa edes takaisin: ottanut taukoja, poistanut sovelluksen, tehnyt jopa pari uutta käyttäjää "aloittaakseni alusta" elämäni siellä kokonaan uutena ihmisenä. New day new me. Ei toimi. Hyvää paikassa on se, että voin nähdä nopeasti missä ystäväni liikkuvat. Foursquare-villityksen jälkeen - - se mikä oli minun ollessani yläasteella hitti - - mistään muualta kuin Snapchatista ei näe about reaaliaikaisesti muiden toimia. "ATM??" kuuluu joka toinen kysymys. Pyydetään siis kuvaa tilanteesta, jossa henkilö on juuri sillä hetkellä. Kuitenkin valitettavan moni lisää vastaukseksi parin tunnin takaisen perfect selfien.
Mieleeni ei tullut tällaisen postauksen kirjoittaminen alkuunkaan, ennen kuin sain kommenttiboksiin yksinkertaisen kysymyksen:

Näyttökuva 2015-05-25 kello 13.37.18

Mulle askista oli lähinnä vain haittaa. Sain tosi kivoja kehuja tuntemattomilta anonyymeiltä sekä ihan rekisteröityneiltä käyttäjiltä. Sitten tapahtui jotakin. En tiedä mitä, mutta kehut ja kysymykset vaihtuivat lähes silkkaan haukkumiseen, perheeni ja kavereideni pilkkaamiseen, mun ulkonäön ja elintapojen arvosteluun ja kaikkeen, millä mun mielen sais pahotettua. En koskaan tunnustanut reagoivani haukkuihin millään tapaa, mutta kyllähän se vähän syö sisältä päin, kun se mistä itse iloitsen, lytätään. En kuitenkaan muuttanut mitään miellyttääkseni vihaajia, mistä oon edelleen ylpeä. Never change to please others.

Otin mallia ystävästäni Benjaminista, joka poisti askin joku vuosi sitten, ellei aiemmin. Mitä enemmän seuraajia, sitä enemmän vihaajia. Näin se menee ilmeisesti myös mun kohdalla. Hän viisaasti poistui sivustolta ja vasta näin vuoden jälkeen ymmärrän seurata perässä. Jos haluan tietää kavereistani jotain lisää, voin yhtä hyvin kysyä heiltä suoraan. Jos haluan haukkua jotakuta, voin ilmaista ongelmani päin hänen naamaa. Jos haluan jakaa kauniin selfien itsestäni, voin ladata sen Instagramiin. Ei kannata pyöriä piirissä, joka ei miellytä. Sanonta pätee niin ihmisiin kuin sosiaaliseen mediaankin.

Hyvä ystäväni äskettäin huomasi mun stressaavan tosi paljon kaikesta askiin liittyvästä, ja hän ratkaisi ongelman vaihtamalla mun salasanan ja sitten poistamalla tilin käytöstä. Koska itse en salasanaa tiedä, en voi täten enää koskaan palata sinne. Eikä ystävänikään muista enää salasanaa ja hyvä niin. Onko teillä, mun lukijoilla askia? Jos on, 1) miten siellä menee 2) haukutaanko 3) onko enemmän miinuksia vai plussia? Jos ei ole askia, 4) tuntuuko tarve luoda käyttäjä 5) puuttuuko elämästä mitään? <-- Vastatkaa ihmeessä, koska kuulen mielelläni teidän fiiliksiä.

32 kommenttia:

 1. En oo ikinä ymmärtäny ask:in viehätystä :P oikeesti, ehkä maailman turhimpia sosiaalisia medioita :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on se status ja suosio, mikä ajaa eteenpäin.

   Poista
 2. Moi tea! Ihana postaus�� mulla on ollut joskus ask ehkä noin puoli vuotta. Poistin askin kun huomasin että siellä vaa haukutaan ja mollataan toisia nimettömänä. Nyt itse en ole nähnyt yhtään sen poiston jälkeen tarvetta luoda uudestaan käyttäjää. Ja mikä plussaa en oo nii paljo puhelimella! Itse koen että mun elämästä ei tällä hetkellä puutu mitään tärkeää ja noh tietenkin vois aina olla paremmassa kunnossa yms, mutta kaikki tärkeä ystävät,perhe ja terveys on kunnossa! Eli olen tyytyväinen elämääni. Hyvää kesää tea!☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Kuulostaa just siltä, miltä pitääkin :-) Hyvää kesää sulle myös.

   Poista
 3. Itse mä en oo ask.fm-tunnusta tehnyt, ja kun oon nähnyt millasta shaibaa kavereilleni on siellä ladattu niin se on vahvistanut päätöstäni pysyä pois sieltä. Pienellä paikkakunnalla asuessani en oo kuitenkaan itsekkään välttynyt haukkumiselta, ja mm. mun ja mun poikaystävän eroa ruodittiin puolituttujen askeissa. (Voin kertoa että satutti, kun takana oli vuoden suhde, kipeä ero ja anot kertoivat kaikkitietävinä eromme syitä, jotka eivät todellakaan pitäneet paikkaansa) Lisäksi mua on ystävieni askiin käyty haukkumassa huoraksi, ylimieliseksi ja bitchiksi ja on yritetty väittää minun puhuvan selän takana ja levitetty juoruja. Tää on loukannut mua tosi paljon, en mäkään arvostele muita ihmisiä nimettömänä netissä.
  Mutta pakko kehaista, todella hyvä ja ajatuksia herättävä postaus tärkeästä aiheesta. Kiitos ja hyvää kesää sulle, oot upee! Ja hei, onnee myös ylioppilaalle! Saako udella millaset paperit kirjoitit?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naurettavaa, että puututaan toisten ihmissuhteisiin jossain palvelussa jossa tieto leviää viraalisti sekunneissa. Käytännössä toisen elämän voi pilata ihan vain painamalla anonyyminappulan päälle ja kirjoittamalla kaikkea turhaa paskaa.

   Hyvää kesää sullekin, ja ihan "okei" tasoisen paprut tuli ;-)

   Poista
 4. Mulla on ask mutta seuraan siellä vain kavereita ja laittelen asiallisia kysymyksiä. Poistan askin aina välillä kun puhelimesta loppuu tila ja näin on välillä hyvä vaikka multa ei kyselläkkään paljon yhtään, se ei kyllä oikeestaan haittaa. :) Mulla ei sinänsä ole huonoa kokemusta askista mutta mitä silloin luin sun askia oli siellä aika paljon sua haukuttu ja mua ainakin koskettaa sekin jos muita haukutaan syyttä vaikka miksi. Se on musta todella säälittävää ja lapsellista käytöstä! :( Snapchat taas on hyvä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa järkevältä toiminnalta. Snapchatia mäki oon alkanut nyt suosia kunnolla. :-)

   Poista
 5. Hyvä päätös! Itselläni ei ole enää askia juurikin sen haukkumisen takia. Luin ainoastaan ajanvietteeks muutaman kerran viikossa sun vastauksia, koska oot tosi mielenkiintonen tyyppi :) Huomasin ne haukkumiset sun askissa ja sun kysymysboxissa oli niitä varmaan 100x enemmän ku mitä julkasit. Arvostan sua ihan helvetisti ja teit myös oikeen päätöksen, hyvää kesää ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! :-) Juu yhdessä vaiheessa mulla oli joku muutamakymmen tuhatta vastaamatonta kysymystä :-D Haukkuminen tulee nykyään ihmisiltä liian herkästi.

   Poista
 6. Haha mulla on ask, mutta en vastaa mihnkään kysymykseen vaan seuraan vaan muita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin tota, mutta houkutus vastailla kysymyksiin yltyi liian suureksi :-D

   Poista
 7. Itse poistin askin samaisesta syystä. En kokenu sen olevan pahanmielen arvoinen paikka. Toki seuraajia ei miulla ollut paljon mutta turhat sekä inhottavat kysymykset saivat riittää! Ei sitä tarvii olla paikassa jossa saa vaan inhottavia kommentteja ja aina jännittää onko kysymys inhottava tms. Teit varmaati erittäin hyvän valinnan :))

  VastaaPoista
 8. Oon ollu askis 2013 elokuust lähtien, enoo koskaa vastaillu kysymyksii siel, mut stalkkaan ja kyselen KIVOJA kysymyksiä muilta. Ja oon muutenki semi nevari, koska must ei löydy internetistä _yhtään_ kuvaa, mitään tietoo tai someja. Ahistais et ihan randomit tietäis must yhtä paljon asioit, ku esim susta. Ja oon 14-vuotias tyttö Helsingist, eli suunillee kaikki mun ikäset lisäilee instaan/askiin kuvii ja jakaa tietoo itsestään someen. Ite en vaa pysty, vaik haluisinkin, pakko vaa tyytyy tähä "stalkkaamiseen". Ja harmi kuulla et sua oltii alettu haukkuu askis, tää nettikiusaaminen voi olla osa tätä mun pelkoo lisäillä kuvia nettii tai jakaa mitään tietoo ylipäätään itestäni "tuntemattomille".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow. Hyvä asenne. En mäkään henkilökohtaisimpia asioita jaa netissä mutta aika paljon oon elämääni kuitenkin avartanut, ja blogeissahan se on vähän niiku ideana. Sulla vaikuttaa olevan terve suhtautuminen internettiin :-)

   Poista
 9. Pakko kirjottaa mun mielipide. Mulla ei ole askia ja en ole sitä koskaan tehnyt ja en tee koskaan. Mutta mullaki oli kaveri jolla OLI aski ja se joka päivä kerto mulle kuinka surullinen se on, että sille sanotiin näin ja näin. Puhuin sille hetken saman tyylisen tekstin, niinku olet Tea kirjotanut ja sanoin, että ask.fm on vaan ihmisten aivojen ja elämän rikkomista. Joku ihminen tulee sanomaan jotain huonoo/haukkuu ja sä otat päähän, sitten kunnes kaikki haukumiset menee päähän ja pyörii siellä kunnes voi tapahtua huonoja tai vaan oot vihanen ja ärtyny koko ajan.

  VastaaPoista
 10. Itelläni on ask, mutta nykysin selailen sitä harvemmin ja välillä laitan joillekin kivoja kysymyksiä. Itselleni ei ole ikinä tullut mieleenkään, että haukkuisin tai mollaisin jotakin askissa. Mua on haukuttu askissa ja mua on ennen kiusattu, mutta sillä ei oo mulle mitään väliä montako tykkäystä mulla on askissa tai instassa tai monta seuraaja mulla on, koska ne ei tee musta yhtään parempaa ihmistä. Olen lukenut sun askia ja tää oli varmasti hyvä päätös! :) Itsekin olen suosinut nykyään enemmän snapcahtia :)

  Hyvää kesää sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä asenne, pidä toi! Hyvää kesää sullekin :-)

   Poista
 11. Mulla oli vuosia sitten tili mutta ei käytössä ja kukaan ei tiennyt tilistä paitsi minä itse mutta sitten kun tämä kiusaaminen ja haukkuminen yms alkoi yleistyä ja loppui ikävästi jollekin niin päätin poistaa askin kokonaan ja en aio ikinä hankkia uutta tiliä! :)

  Ja hyvää kesää sulle! :)

  VastaaPoista
 12. Hei tosi hyvä postaus!:) kirjotit asiaa! Mulla itellä ei oo ollu askia eikä oo tällä hetkelläkään. Noin vuosi sitten mulla oli sellanen fiilis, et ois kyl kiva testata luoda tili, mutta en sitten luonu ku mietin perin pohjin et miks mä sinne menisin. Ja en ainakaan koe, että mun elämästä puuttuis jotain, koska mulla ei oo ask-tiliä :D

  VastaaPoista
 13. On ask, anot pois käytöstä, en paljoakaan muutenkaan vastaa kysymyksiin, tili sen takia että sieltä ei ikinä lopu teksti, voin seurata helposti kavereitani ja muita kiinnostavia ihmisiä. Asia postaus Tea! Hyvää kesää sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevää tolleenkin. Harmi vaan että voi tulla haukkumaan myös luomalla feikkitilin. Mut hyvä jos ei oo sellasia tullu vielä :-) Hyvää kesää sullekin!

   Poista
 14. Tosiaan, oli Ask.fm varmaankin kaks vuotta sitten (?) ja poistin sen käytöstä, kun äiti kielsi sen, koska oli lukenut netistä, että siellä haukutaan muita. Silloin se tuntu jollain tapaa kauheelta, koska enhän mä siellä ketään haukkunut, joten miks mun pitäisi sitten lähteä sieltä? Olin aina vaan lukenut muiden juttuja ja kysellyt joskus jotakin, jos tuli jokin kysymys mieleen. Jokatapauksessa, taisin jopa suuttua äidille siitä, koska ajattelin, että mitä muka se askista tietäisi. Mutta nyt kun aattelee, niin oli hyvä vaan, että äiti kielsi multa koko paikan. Oikeastaan nyt sitä tajuaa vasta sen negatiivisyyden määrän siellä ja kuinka paljon pahaa mieltä se toi vähän väliä, vaikken itse juurikaan haukkumisen kohteeksi joutunut. Vaikka tekis mieli välillä tehdä sinne uus käyttäjä, kun kaverit siellä on melkein kokoajan aikansa kuluksi, niin muistan, mitä äiti sanoi ja jätän tekemättä, koska oon pärjänny tähänkin asti loistavasti ilman sitä, joten mihin sitä sitten loppujen lopuksi tarvitsisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin äiti aluksi huomautti, ettei paikka vaikuta ollenkaan asialliselta mutten tietenkään silloin tajunnu sitä. Ja hyvä että oot päätynyt noin fiksuihin johtopäätöksiin. Aikaa kuluu, mieli pahoitetaan.... miksi siis tuhlata omaa onnellisuutta sellaiseen?

   Poista
 15. On ask ja tahtoisin eroon, mutta miten se poistetaan?D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sen saa poistettua kun kirjautuu tietokoneella omalle käyttäjälleen:))

   Poista
 16. Mulla oli ask. Poistin sen koska mm. mun kaveri tuli mua sinne anonyyminä haukkumaan eikä sitä oikeen jaksanu. Aika turha paikka...

  VastaaPoista
 17. Ei oo askia. Ainakin jos sen tekis niin sais tietää juoruja itestään, mutta ei sillä mitään muuta sitten tekiskään. Kyllä ne osaa tulla kysymään jos on jotain kysyttävää :)

  VastaaPoista
 18. Tän postauksen avulla rupesin vähän mietiskelee, ja tajusin et mihin mä sitä askia tarviin? Just niinku sanoit instagramiin voi päivitellä selfieitä, snäppiin saa laitettua "atm" ja "ootd" ja jos jotain haluaa kysyä sen voi mennä ihan viestillä tai kasvotusten kysymään. Poistin äsken askini ja jotenkin helpottunut fiilis, sinne meni ne kaikki anonyymi haukkumiset. Eniten mua nolottaa, että siellä olen myös itse alentunut huomauttamaan anonyyminä asioista, mitkä ei millään tavalla minulle kuulu. Kiitos Tea!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista ! ♡